VSF ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ
GR | EN
210 49 12 549
ΜΕΝΟΥ

Χάρτινα Καλαμάκια

  • 10 / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Τα πλαστικά καλαμάκια έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον, ειδικά στη θαλάσσια ζωή, υπάρχει παγκόσμια μια προσπάθεια μείωσης της χρήσης τους.

    Καθώς η δυναμική του αιτήματος μεγαλώνει, διερευνούνται από ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια . Ορισμένες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν χάρτινα καλαμάκια, τα μεταλλικά και τα καλαμάκια από PLA.

    Μερικές Αλήθειες για τα Πλαστικά Καλαμάκια
    Καταρχήν  πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πλαστικά καλαμάκια είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Αν πεταχτούν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον μολύνουν και δημιουργούν πρόβλημα. Τα πλαστικά καλαμάκια συνήθως διασπώνται αργά και σχηματίζουν μικρο-ίνες όταν το κάνουν. Αυτές βρίσκουν συχνά το δρόμο τους στην τροφική αλυσίδα μέσω μικρών ζώων ή των ψαριών που τα καταναλώνουν. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι τελικά να καταναλώνουν τα υπολείμματα αυτών των πλαστικών επίσης.

    Είναι όμως πραγματικότητα ότι τα πλαστικά καλαμάκια δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των σκουπιδιών μας. Υπάρχουν άλλες πολύ μεγαλύτερες πηγές διάχυσης του πλαστικού στο περιβάλλον.  Εντούτοις χρησιμεύουν σαν αφετηρία για να ανοίξουμε ως παγκόσμια κοινότητα το μεγάλο θέμα συζήτησης των πλαστικών μίας χρήσης.

     

    Χάρτινα Καλαμάκια
    Τα χάρτινα καλαμάκια χρησιμοποιούνταν για πολλές δεκαετίες πριν επικρατήσει η χρήση των πλαστικών. Είναι κατασκευασμένα από χαρτοπολτό που έχει υποστεί επεξεργασία για να μπορούν τα καλαμάκια να αποκτήσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τους επιτρέπουν να είναι κατάλληλα για χρήση σε κρύα ροφήματα.


    Σημαντική παράμετρος είναι το κόστος τους. Τα καλαμάκια από χαρτί μπορεί να κοστίζουν από 2 έως 10 φορές περισσότερο από τα παραδοσιακά πλαστικά καλαμάκια. Αναμένεται όμως οι τιμές τους να γίνονται όλο και περισσότερο προσιτές στις επιχειρήσεις εστίασης καθώς θα διευρύνεται η χρήση τους.


    Όσον αφορά το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον, τα χάρτινα καλαμάκια είναι σαφώς πιο φιλικά από τα πλαστικά και θεωρούνται μια πιο υπεύθυνη επιλογή για το περιβάλλον.  

    Καλαμάκια με βάση το Άμυλο

    Τα πλαστικά καλαμάκια με βάση το άμυλο υπάρχουν στην αγορά  πάνω από μία δεκαετία. Αλλά με την πρόσφατη δράση κατά των παραδοσιακών πλαστικών μίας χρήσης, κερδίζουν όλο και περισσότερο την προσοχή του κοινού.

    Τα πλαστικά καλαμάκια αυτού του τύπου  έχουν ως βάση το πολυγαλακτικό οξυ (βιοπλαστικό), μια ουσία γνωστή και ως  PLA. Το PLA προέρχεται από το άμυλο καλαμποκιού ή το ζαχαροκάλαμο. Είναι αναμενόμενο πως τα καλαμάκια που έχουν ως βάση τους το PLA είναι πλήρως αφομοιώσιμα από το περιβάλλον υπό τις σωστές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό διασπάται σε αβλαβείς φυσικές ενώσεις και δεν αφήνει κανένα αποτύπωμα στο περιβάλλον, όταν υποστεί την κατάλληλη διαδικασία ανακύκλωσης.

    Και σε αυτά το κόστος ανά μονάδα είναι ακόμα υψηλότερο από το πλαστικό, δεδομένης της περιορισμένης χρήσης τους μέχρι σήμερα. Η υιοθέτηση τους όμως από μεγάλες αλυσίδες εστίασης, θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες παραγωγής για επενδύσεις που σίγουρα θα μειώσουν το κόστος τους στο άμεσο μέλλον.

     

    Μεταλλικά καλαμάκια

    Τα μεταλλικά καλαμάκια έχουν κλέψει την προσοχή του κοινού τον τελευταίο καιρό. Αυτά κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα καλαμάκια είναι άκαμπτα και μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό χωρίς να υφίστανται φθορά από τη χρήση. Το μόνο που χρειάζονται είναι να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.

            

    VSF Hellas & Πρωτοπορία

    Η VSF τα τελευταία 30 χρόνια πρωτοπορεί στον τομέα της συσκευασίας μαζικής εστίασης. Η εταιρεία μας ακολουθώντας την σύγχρονη τάση που θέλει τη συσκευασία να αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, διαθέτει στους πελάτες της μεταλλικά, πλαστικά από άμυλο και χάρτινα καλαμάκια για ροφήματα. Μαζί με τα κλασσικά πλαστικά καλαμάκια, έχουμε μια πλήρη γκάμα προϊόντων και υλικών που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη της επιχείρησης εστίασης.

Μοιραστείτε το!